Sekadar ingin berkongsi...

Dalam kehidupan ini kita sering alpa, kekadang terpana dengan perkara yg mengganggu rutin harian....
Blog ini sekadar perkongsian ... mengeratkan silaturrahim .... dan catatan harian seorang ibu yang sentiasa menginginkan yg terbaik buat permata hatinya.... blog santai...... lepak... dan sekadar ingin bertukar idea... yuuuuuuuuuuuuuhu.. here we go!!

La Dolce Ameera

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

My lill future baby...

Lilypie - Personal pictureLilypie Pregnancy tickers

Sunday, July 31, 2011

Ahlan Ya Ramadhan...

salam..

Dah lama x menulis dalam blog novela ini.. bukan apa.. dalam kesaratan waktu, n mengandung ni.. lwetih benor nak buka blog ni...

Banyak benda nak kongsi ssebenarnya.. tapi yang dah terlepas dalam 2 bulan nih..... bertubi2 menerjah ke otak nih.... impuls terlalu laju sampai x sempat nak menaip dan cerita kan satu persatu....

InsyaAllah dalam  kesempatan yg diberikan nanti.. aku akn cuba sedayanya memuntahkan kisah2 itu...

HAhahahah... hari genap sikakak berumur 2 tahun n 4 bulan.. makin lincah mulut dan perilakunya.... nak gak mengikut dan melayannya  tetapi nak geram pun ada.... hahahahah!!!! marah mulut jerlah....

Hmmm si Ameera ni kuat mengomel da... ada jer idea dia buat .... sat baca alif.. ba.. ta... sat lagi abc... sat lagi nyanyi nursery rhymes yg dah diubah liriknya.... hahahahahha.... suka gak aku mendengarnya... smpi kekadang  rasa nak cium jer jer doa ni ... bila x reti diam....

Sabtu lepas (30/7/2011) hubby kerja .. sampai lewat malam... sikakak ni seharian mengomel ... apa aku nak buat... pepagi lagi aku dah x larat.. sebab a day b4 tu aku gi sogo ngan office mate... ingatkan nak beli barang sempena sales sampai 31/7/2011 nih.. tapi hampeh.. jalan depan jalan tun razak ni jam banget... sampai... sampai ke sogo dah lambat/... barang banyak berkenan... nak bayar plak kena beratur panjang... memang x membazirlah lunch tuh..... hahahhahahahahha........ +++++ geram teramat....

Wow.. sambung kisah sikakak nih.... pepagi tuh ayah dia dah gorengkan french fries n popcorn ayam.... hmmm dia ni kl duduk umah ngan aku asyik ketandas jer.... membuang air besar.... hari tuh 3 x g tandas... mesti dia lapa kan? hahahha... lunch tuh x ada apa yg nak dimasak... cuma ada mee besar n ayam jer.... aku amik inisiatif ini membuat  mee sup ayam bertatahkan sayuran  sawi , daun bawang n sup....  hahahah.... 2x aku serve food tu.. lunch n petang.... biar dia hirup sup n mee tu seadanya.............

petang tu sempat menank 2 pot beras .... x ada apa yg nak dimasak.... nak gi NSK or tesco... malas kl tanpa ketiadaan hubby.... nak bawak si kakak ni pun dah jenuh... lagi nak pilih barang....  ahhahah last2 masak nasi goreng kg jer.... letak 3 biji cili padi pun agak pedas sikit.... apa lagi walau pun duk minum air tapi laju Ameera ni makan pedas.. keturunan kot....

Seharian dia bermain... malam itu belum sempat ayah pulang dia dah lelap dulu.... hmm sian dia.... penat anak ibu yerk?

Saturday, May 14, 2011

Oh ... Ameera! 12/5/2011

0300 am: Aku mendengar Ameera mennagis dan muntah... Aku ni mmg jenis tidur mati... Nsb baik hb ni peka n berjaga buat Ameera! Selalu mcm tuh... haha... bertuah dpt suami Mr Hb ni.... Alhamdulillah! Ternyata ubat muntah liquid itu tidak memberangsangkan.... Dalam gap hampir 6 jam itu.. Mr Hb menyuakan ubt pamperine -half dose suppository buat ameera.... lepas itu dia kelihatan lena... n mampu minum ORS. Mungkin terlalu haus air garam dehidrat itu langsung  tidak menganggu perhatiaanya...Mr  Hb n Ameera menyambung tidur mereka yg terganggu. Dikesempatan ini aku sempat menyidai 2nd round washg clothes /blanket yg terkena muntah  td..... then prepare barangan dan kelengkapan Ameera, Hb n aku dalam beg galas besar.... InsyaAllah pagi ini kami akan membawa ameera ke Al islam untuk further investigation... Aanak aku itu sudah flatted langsung! ringan benor bila angkatnya.... n perutpun tinggal rangka sahaja! Selesainya aku sms click junior ku Sheikher & admin exec... menyatakan aku EL pagi itu.... waktu itu jam 4 am....Then aku sambung tidur...........

0805 am -1130 am; Aku terlajak tidur ... alarm subuh lgsg x kedengaran.... Azan auto dl laptop yg kuat tu pun x perasan... Subuh itu aku tinggalkan secara tidak sengaja Ampun  Ya Allah.... Mr Hb pun tersedar bila telefon cellnya berbunyi....panggilan dr office... byk btul urusannya pagi itu...  Kasihan melihatnya...."B gi lah kerja, Ila bawa Ameera gi Al Islam... apa2 nanti Ila call b... Dun worry!'', kataku melihat kesibukkannya.... dgn menjawab outlook n cell phonenya! B mungkin x sampai hati melihat Ameera kelembikan x bermaya... hr tu dia decide untuk EL juga!...
PAgi itu breakfast x seberapa... aku menggorengkan Ameera fries...... dgn lahap dia makan.. lepas 6 fries jer dia dah bosan...Selepas pamperine supposiry dia tidak muntah tapi jam 10 pagi dia cirit plak............Selesai  memunggah barang dan kelengakpan lain kedlm kereta.. kami bertolak ke Al islam

.




Friday, May 13, 2011

Oh...Ameera! -11/5/2011

11/5/2011

Tepat jam 1235 lunch time... aku menerima kunjungan sms dari Taska Semaian Kasih.. Taska tempat AMeera dinaungkan... bukan kepalang bila mendapat tahu Ameera mengalami muntah2 .. dlm 2 kali muntah... aku ingatkan muntah biasa sahaja,,, Aku menyuruh taska ameera sms jikaannaku muntah untuk kali ke-3 dan memberikan air buah/ masak instead air  susu untuk mengelakkan muaknya! Ubt tahan muntah n angin ada di rumah... aku cuma membekalkan ubt selesema, baruk & demam sahaja!

1245 : Siap mengattended 2 org Record AF patient.....

1330 pm: Aku sempat menjamah lunch Domino Pizza yang kak Zu Pacemaker belanja di PPM room NCL. Sedaplah gak.... makan free sapa yg x suka!

1400 pm : Aku menunaikan solat zuhor..... hset ditinggalkan di office memandangkan malas nak membawanya ..... aku memasan pada Fazlina./ Humayrah supaya picked up all the incoming call....

1430: Selesai solat.... teman ku mengatakan ada bunyi sms .... wow menakutkan: Bila aku check ... Wawa, taska Ameera mengatakan bahawa Ameera muntah kali ke-3. Aku naik risau. Nasib baik aku membawa kereta hari itu memandangkan Mr Hb pergi ke Proton site HICOM Glenmarie. Terus aku memohon kebenaran pulang awal daripada Puan Norehan & Puan Mashitah.. admin exec....

14.45 : Perjalanan mengambil masa hampur 45 min dari IJN ke BCH memandangkan sedikit jam di jalan Pekeliling... Persidangan UMNO.

1530 : Tiba di taska Ameera... Anak gadis aku kelihatan sunggul , lemah sekali... bajunya kelihatan bercapuk muntah...Aku lantas mengambilnya... masukkan dalam kereta.. Sengaja aku  meletakkan air kotak junior blackcurrent di seat kereta... Ibu nak tu!..ternyata da haus sekali...

1540: Otw pulang kerumah yg hy beberapa ratus m sahaja... Ameera muntah sebaik sahaja meminum air ribena itu.....Aduhai x keruan aku yg sedang driving kereta ni....melihat buih2 muntah keluar dari mulutnya... Hati ibu mana yg tegar melihat sedemikian rupa...

1545-1735 : Aku memandikan Ameera  supaya segarkan diri.....dia menangis... mungkin kerana dirinya tidak selesa dan kemudian memberikan ubat tahan muntah... namun x berkesan dan keluar semula bersama buih2 yg lain .. tersayat aku melihatnya...Aku membuatkan air glukose blackcurrent ... ternyata Ameera tersangat haus.. NAmun apakan daya segala yg dimakan dan diminumnya akan refluks dimuntahkan semua...
Dalam duration itu Mr Hb trsangatlah perihatin menelefon & sms aku bertanyakan khabar Ameera... Muntah dia sangat teruk... dan petang itu kiranya aku rasa berbelas kali dia muntah.. ternyata dia terlalu dehidrat.... Macamana aku nak bawa dia keklinik sedangkan pakaian ku sudah berlumuran muntah dan dia tbersa tidak selesea dan selalu meminta dokong... nak mengalir air mata di buatnya... lagi2 ketika saat dipenghujung muntahnya,....................... seksa sekali... Semoga anakku tabah menghadapi zaman tumbesaran yg mencabar ini... zaman virus yg bermutasi ini! Apa yg boleh aku lakukan mendodoikan si anank keci AMeera semoga lena dan berehat disamping aku menguruskan pakaiannya  dan baranagn lain untuk dibawa ker hospital/ klinik . Munjur Mr Hb pulang awal hari itu dari site.. seawal jam 1735 Mr Hb sudah sempat mengusap dahi Ameera yg keletihan. Petang itu Mr Hb memandikan anak gadis kesayanagnnya dan memberi minuman.. namun usaha itu luluh ... makanan itu keluar semula sebagai muntah......

1945 pm- Sejurus solat maghrib kami berkunjung ke klinik Ilham... waktu itu klinik buka jam 830pm. Agak ramai pesakit yg menunggu . Ameera giliran yg k 12. Ameera muntah di kaunter pendaftaran... baju ku juga lencun.. nasib baik beralaskan tuala.. jadi tak begitu ketara! Mr Hb mengalih pandangan AMeera pada kedai HAB halaL sementara menunggu gilirannya yg agak panjang itu....Pelbagai makanan di sua... Ameera seperti fobia hendak mkn.. tkt muntah lagi...

2110- kini giliran Ameera setelah hmpir sejam setengah menunggu!Ameera masih aktif tapi dalam keadaan longlai...Dia amat peka pada rangsangan dr.... menyelak baju tatkala doc menyuakan stetoskop dengan pantas sekali.... ternyata Ameera amat dehidrat.... Menurut doc Ameera mungkin batuk...then refluks... Dr membekalkan ubt muntah cecair, PAmperine- ubat muntah suppository-as alternative jika liquid base vimit immediately dan ubt vemtolin-ventolin batuk kahak....

2130-Tetibanya di rumah Mr hb menyuaka ubt thn muntah pd ameera-liquid based. Alhamdulillah dia dapat memerimanya dan tidak refluks immediately! NAmun Ameera masih sempat melayan movie Rio-the bird carotoon version. Tidak sampai sejam dia tidur keletihan. Memandangkan malam itu aku dan Mr Hb amat lapar dan tidak sempat membeli nasi bungkus kerana anak kami terlalu keletihan, setelah itu juga aku menanakkan nasi Satu pot setengah.... Mr hb tidak meminta namun aku tahu  dia amat penat dan lapar. Apa yang aku sempat masak malam itu adalah Gulai ikan massin kentang semata-mata. Aku hidangkan pd Mr Hb... Maaflah b... ila x laratlah nak masak sayur....'. x apalah ni pun dah sedap... ternyata Hb menyejukkan kegundahan mlm itu. Licin gulai n nasi itu km kerjakan.   Kenapa aku masak gulai? ) x payah defroze ... ayam etc dlm freezer mengambil ms yg lama untuk defroze manual. TQ kat Kak TAy... dari jauh dia belikan ikan masin itu buatku! dari Sabah... harga pun mahal RM24.... yoh!!!!!!

2230: Selesai xtvt mengemas dapur n basuhan di dapur- sementara b memerhatikan Ameera... aku keletihan dan tidur disebelah Ameera! Selamat tinggal 11/5/11..















Monday, May 9, 2011

Hari pertama bekerja setelah 2 minggu mc...........

Yezza.... hujung minggu nan indah...  Hubby bawa aku gi Ekspo mami baby di MVEC.  Bukan calang calang dia mengajak aku gi Mid Valley... antara tempat yg yang sesak n sukar mendapat parking... yuhuu mungkin  Mr Hb kesian tengok aku dok melepak kat umah n berulang alik gi follow up... and lagi satu Mr Hb mesti suka tengok Ameera dok menyengih tengok gelagat di ekspo tuh!!!! Sampai MVEC dah Zuhur... maklumlah pepagi tu dok sibuk kemas rumah  & settlekan benda2  remeh.. baju.. pinggan... barangan sekolah Ameera etc.... sebelum keluar....
Setelah puas membelek hampir semua booth .. kami bertandang ke G floor Mid Valley.. melihat sekitar tempat makan yg bakal kami kunjungi... KFC, MCD semua penuh.. akhirnya kami bertandang ke Restoran Rasa MAs.... BOlehlah.... asal mengubat lapar di perut.... Selesai Solat Zuhur Di JJ,,,, singgah sat di  MVEC tadi untuk membeli keperluan lain.... Apa yg aku rembat adalah.... teats NUK Ameera, Scotts Emulsion,  Pureen, Autumz- baby nursing breast feed cover- yang bestnya banyak Goodies yg menarik dan berbaloi....TQ HB luv u so much!

On the way balik ke rumah.. AMeera tidur kepenatan.... sat  singgah sat ke Klinik Najihah di BCH. yang buka jam 6 ptg...... untuk follow up yang ke 6 bulan... yezza Alhamdulillah urine Glucose -ve, BP okies, yang paling happy baby pun ok....and kn inject 1 dose ATT. Sat tu suruh hubby singgah kedai pisang goreng... beli bekalan... hahahah malam ni malas nak masak.... Yg bestnya MR Hb rajin benor buat sambal kicap.. itulah santapan malam kami nan permai.....

Sempat gak call ibu mertuaku... menyanyikan lagu Selamat hari nenek..... hahahah lagu si cilik Ameera!

Yezza ... malas nak mengahadapi hari Ahad... Coz  a day after Isnin... hari  ni dah start kerja.... ...

Hari Ahad... ternyata Ameeran D gang bangun lambat... samapiler matahari menegak .. itupun setelah aku selesai mengemas bilik jahitan yg mula bersarang tuh... menanak 2 pot nasi, masak lemak nangka muda, ayam masak kicap n sambal belacan versi aku sendiri.... haha...

Nak tahu version sambal belacan aku... meh kita share yerk!!!

Mula2  goreng belacan & bawang putih.... Tumbuk chili cabai -ikut suka ammountnya-> Bila chili dah lumat masukkan bawang putih dan tumbuk lumat- tambah gula sikit- untuk elak pedah yg melampau....Lepas tuh bila dah ok semuanya perahkan lumau kasturi.. tang ni aku suka letak banyak sikit sampai naik berair sambal tuh------- nak nampak cantik lagi masukkan bawang potong dadu n tomato potong dadu n petai potong dadu.... hahahah gaulkan n makan dengan nasi!  sambal ni boleh mengundang sinusitis... hahahahahah  cubalah yerk.. gambar memang x telatin nak ambil sebab dah licin.. hahahaha

Dah kenyang sangat makan- sampai nak terlelap mata..

Petang tu gi pasar mlm BCH.... yuhuuu beli tau fufa, yong taufu, jagung manis, keropok lekor, char kuew teow!!!! sayur , tulang lembu, n separuh ayam... huhuhu....... Thats is our dinner!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, May 7, 2011

Selamat Hari Ibu...



Selamat Hari Ibu................. Tq kepada rakan taulan yang tidak jemu mengirimkan SMS hari ibu... Terhharu sungguh menerima ucapan dari kawan2 sekalian... 
Antara ucapan yg aku terima:-
- Selamat Hari Ibu-
-Selamat Menyambut HAri Ibu,  Semoga kita menjadi ibu yang terbaik untuk anak- 
-Ya Allah , wanita yang membaca sms ini adalah seorg ibu yg cantik, kuat, sabar dan saya menyayanginya. KAu tingkatkanlah kehidupan dan rezeki yang berkat , Kau rahmatilah setiap langkahnya dalam mencari rezeki keluarganya.KAu bersihkanlah hatinya .. Kau kuatkanlah imannya,, Kau peliharakanla dia dari fitnah ... Amin Ya Rabbil Al Ameen. Selamat HAri Ibu...
etc...


Apa yang aku azamkan buat anak-anaku...Semoga membesar dengan penuh kasih sayang dan iman... 
Buat taulan ibu diluar sana n bakal ibu.... semoga hari ini & hari mendatang adalah yg terbaik buat kita... Mendidik anak dengan ke azaman yg membara dan penuh kasih sayang....dengan Izin Allah. AMeen


 

Friday, May 6, 2011

Anak lelaki vs perempuan....

Rezeki Allah yang turunkan... Ameen!
Pada aku setiap yg Allah bagi adalah berkah dan wajib kita syukuri kerna setiapnya telah tertulis  dan tersurat.

Anak lelaki n perempuan tak payahlah dibezakan.... yg penting sempuna fizikal, akal  dan dapat berbakti pada tuntutan agama, ibu bapa, masyarakat dan diri sendiri! MAri kita teliti hadis di bawah ni:

Kategori : AKIDAH Akhlak  
Tajuk :
Memberikan Nama Yang Baik
Hadith :
Daripada Ibnu Abbas r.a katanya, sabda Rasulullah s.a.w:”Tanggungjawab bapa kepada anaknya ialah memberikan nama yang baik dan memperelokkan adabnya.”

 
Riwayat al-Baihaqi
 
 
Huraian
1. Nama umpama doa ibu bapa kepada anak-anak kerana ia boleh memberikan kesan psikologi kepada orang yang dipanggil.
2. Rasulullah SAW amat mengambil berat tentang penggunaan nama sehinggakan apabila baginda berjumpa dengan para sahabat yang mempunyai nama yang kurang baik, baginda akan segera menukarkannya dengan nama yang baik.
3. Seseorang yang mempunyai nama yang baik dan faham tentang makna nama nya sewajarnya merasa malu untuk melakukan perbuatan yang buruk yang tidak sesuai dengan namanya. Contohnya orang yang bernama Muhammad sewajarnya merasa malu untuk melakukan perbuatan yang terkutuk memandangkan maksud namanya ialah insan yang terpuji. Begitulah sepatutnya.
4. Oleh itu disarankan agar para ibu bapa berhati-hati memilih nama untuk anak-anak agar terserlah peribadi yang mulia di sebalik maksud nama yang tersurat.


Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Kategori : AKIDAH Akhlak  
Tajuk :
Kewajipan Berlaku Adil Terhadap Anak-anak
Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Takutlah akan Allah dan berlaku adillah terhadap anak-anakmu. ”
 
Riwayat al-Bukhari dan Muslim
 
 
Huraian
i) Anak-anak adalah amanah Allah S.W.T yang telah diserahkan kepada ibubapa untuk dijaga dan dipelihara dengan membimbing mereka ke arah kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.
ii) Membeza-bezakan anak adalah faktor yang boleh merosakkan peribadi dan jiwa mereka kerana akan timbul perasaan hasad dengki hingga membuatkan mereka sering bergaduh dan hilang rasa kasih sayang sesama sendiri.
iii) Sewajarnya ibubapa menyamakan layanan antara anak-anak tanpa mengira lelaki atau perempuan, sempurna atau cacat, cantik atau tidak kerana semua perkara dari segi pakaian, makanan, pemberian, kasih-sayang dan sebagainya adalah hak mereka yang mesti dipenuhi dan diberi sama rata apatah lagi hubungan antara ibubapa dan anak adalah hubungan yang bersifat kewajipan dan tanggungjawab.
iv) Sesungguhnya ibubapa yang berlaku adil akan diberkan ganjaran syurga di akhirat kelak sebagaimana yang tersebut dalam hadith Rasulullah s.a.w, maksudnya:” Sesiapa yang mempunyai anak perempuan, kemudian tidak dihinakan dan tidak mengutamakan anak lelaki dari anak perempuan, nescaya dia dimasukkan Allah ke dalam syurga.” (Abu Daud & Hakim)
Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

 Inilah yg kita wajib tunaikan sebagai ibu bapa

 Al kisahnya..... aku ada 8 beradik... Abang long & kak Long aku meninggal dari kecil lagi,,,, yup!!! nak dijadikan cerita kami 6 beradik yg terdiri dari 5 girls & sorg boy.... Hoho yg pasti aku bukan favourite mak dan abah meskipun aku yg bongsu... kerana 1) aku x manja.. suka berdikari 2) keras kepala sikit.... tapi keras-2 kepala aku .. aku x suka susahkan depa n aku hormati depa....

Abah aku paling suka kakak atas aku n abang tunggal aku... hahhahah aku x kesah pun....tapi dalam diam aku geram gak n paling bersungguh2 sampai ke menara gading... yg lain takaat dip n STPM jer!... abah paling mengharapkan kakak atas aku supaya cemerlang dalam SPM 1996. Bila akak dapat pangkat 2 abah frust gila... tulah manjakan lebih2.... bila diminta duit cuci gambo di bagi jer... yg aku ni nak bl buku n nak exam disuruhnya tolong menyawit.... berperarng lah gak! hahhahah macam double stabdard kan... x kisahlah past is past!!! Mak aku ok... dialah yg suka psiko aku!! Luv u mak!!

Tahun pertama aku di UM  .... 28/11/2001... mak aku meninggalkan aku selamanya.... sedih x keruan... x ada lagi pemberi mutlak inspirasi aku..... Aku menangis dari LRT  universiti sampai ler ke rumah..... naik bus n taxi.... malas nak cita lebih3 nanti bergenang air mata aku!

Lepas arwah mak x ada, abah kata aku bukan tanggungannya lagi............... apa pendapat korang? aku tengah belajar ni... so ihsan aku hanya pada PTPTN.... yooo sejak dari tu... selama hampir 3 tahun x sapa call aku, melawat aku.... tanya khabar aku.... apa perasaan aku? ahhahahhahahahahahahahahahahhahahahahahah
sebab tu aku kebal sekarang............... tapi aku still lagi hormat n blk kg macam biasa.... cuma makin lama makin kelat................ smpi sekarang!...... sebab tu suka duk umah mertua kau... happy!

Aku bukan sebatang kara kat dunia ni... tapi yg ambil kisah cuma kakak atas aku and suami aku jer...... Aku kenal suami aku lama ... iaitu 10 tahun sebelum kami diijab kabulkan.....

Positifnya.... aku xkan layan anak aku macam tu....! 

Yooo lari plak... act nak cerita.... anak buah aku ada  24 org... Kakak no 2 aku ada 6 girls, Kak 3 aku ada 2 girls, 4 boys, Abang no 2 aku ada 2 boys 2 girls, Kak No 4 aku ada4 boys dan kak No 5 aku ada 2 girls 2 boys... aku baru ada Si kakak and baby... x tahu apa jantina baby coz dia kerap mengiring masa scan...  xkisah ler asal sihat walafiat n sempurna akal........ 
Sesetengah org kisah kl anak semua girl or boys,, sbb x ada kombinasi..... Aku dah ty Mr Hubby.. nsb baik dia ok kl anak semua boy/ girl......... Alhamdulillah... Love u so much!