Sekadar ingin berkongsi...

Dalam kehidupan ini kita sering alpa, kekadang terpana dengan perkara yg mengganggu rutin harian....
Blog ini sekadar perkongsian ... mengeratkan silaturrahim .... dan catatan harian seorang ibu yang sentiasa menginginkan yg terbaik buat permata hatinya.... blog santai...... lepak... dan sekadar ingin bertukar idea... yuuuuuuuuuuuuuhu.. here we go!!

La Dolce Ameera

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

My lill future baby...

Lilypie - Personal pictureLilypie Pregnancy tickers

Sunday, July 31, 2011

Ahlan Ya Ramadhan...

salam..

Dah lama x menulis dalam blog novela ini.. bukan apa.. dalam kesaratan waktu, n mengandung ni.. lwetih benor nak buka blog ni...

Banyak benda nak kongsi ssebenarnya.. tapi yang dah terlepas dalam 2 bulan nih..... bertubi2 menerjah ke otak nih.... impuls terlalu laju sampai x sempat nak menaip dan cerita kan satu persatu....

InsyaAllah dalam  kesempatan yg diberikan nanti.. aku akn cuba sedayanya memuntahkan kisah2 itu...

HAhahahah... hari genap sikakak berumur 2 tahun n 4 bulan.. makin lincah mulut dan perilakunya.... nak gak mengikut dan melayannya  tetapi nak geram pun ada.... hahahahah!!!! marah mulut jerlah....

Hmmm si Ameera ni kuat mengomel da... ada jer idea dia buat .... sat baca alif.. ba.. ta... sat lagi abc... sat lagi nyanyi nursery rhymes yg dah diubah liriknya.... hahahahahha.... suka gak aku mendengarnya... smpi kekadang  rasa nak cium jer jer doa ni ... bila x reti diam....

Sabtu lepas (30/7/2011) hubby kerja .. sampai lewat malam... sikakak ni seharian mengomel ... apa aku nak buat... pepagi lagi aku dah x larat.. sebab a day b4 tu aku gi sogo ngan office mate... ingatkan nak beli barang sempena sales sampai 31/7/2011 nih.. tapi hampeh.. jalan depan jalan tun razak ni jam banget... sampai... sampai ke sogo dah lambat/... barang banyak berkenan... nak bayar plak kena beratur panjang... memang x membazirlah lunch tuh..... hahahhahahahahha........ +++++ geram teramat....

Wow.. sambung kisah sikakak nih.... pepagi tuh ayah dia dah gorengkan french fries n popcorn ayam.... hmmm dia ni kl duduk umah ngan aku asyik ketandas jer.... membuang air besar.... hari tuh 3 x g tandas... mesti dia lapa kan? hahahha... lunch tuh x ada apa yg nak dimasak... cuma ada mee besar n ayam jer.... aku amik inisiatif ini membuat  mee sup ayam bertatahkan sayuran  sawi , daun bawang n sup....  hahahah.... 2x aku serve food tu.. lunch n petang.... biar dia hirup sup n mee tu seadanya.............

petang tu sempat menank 2 pot beras .... x ada apa yg nak dimasak.... nak gi NSK or tesco... malas kl tanpa ketiadaan hubby.... nak bawak si kakak ni pun dah jenuh... lagi nak pilih barang....  ahhahah last2 masak nasi goreng kg jer.... letak 3 biji cili padi pun agak pedas sikit.... apa lagi walau pun duk minum air tapi laju Ameera ni makan pedas.. keturunan kot....

Seharian dia bermain... malam itu belum sempat ayah pulang dia dah lelap dulu.... hmm sian dia.... penat anak ibu yerk?

Saturday, May 14, 2011

Oh ... Ameera! 12/5/2011

0300 am: Aku mendengar Ameera mennagis dan muntah... Aku ni mmg jenis tidur mati... Nsb baik hb ni peka n berjaga buat Ameera! Selalu mcm tuh... haha... bertuah dpt suami Mr Hb ni.... Alhamdulillah! Ternyata ubat muntah liquid itu tidak memberangsangkan.... Dalam gap hampir 6 jam itu.. Mr Hb menyuakan ubt pamperine -half dose suppository buat ameera.... lepas itu dia kelihatan lena... n mampu minum ORS. Mungkin terlalu haus air garam dehidrat itu langsung  tidak menganggu perhatiaanya...Mr  Hb n Ameera menyambung tidur mereka yg terganggu. Dikesempatan ini aku sempat menyidai 2nd round washg clothes /blanket yg terkena muntah  td..... then prepare barangan dan kelengkapan Ameera, Hb n aku dalam beg galas besar.... InsyaAllah pagi ini kami akan membawa ameera ke Al islam untuk further investigation... Aanak aku itu sudah flatted langsung! ringan benor bila angkatnya.... n perutpun tinggal rangka sahaja! Selesainya aku sms click junior ku Sheikher & admin exec... menyatakan aku EL pagi itu.... waktu itu jam 4 am....Then aku sambung tidur...........

0805 am -1130 am; Aku terlajak tidur ... alarm subuh lgsg x kedengaran.... Azan auto dl laptop yg kuat tu pun x perasan... Subuh itu aku tinggalkan secara tidak sengaja Ampun  Ya Allah.... Mr Hb pun tersedar bila telefon cellnya berbunyi....panggilan dr office... byk btul urusannya pagi itu...  Kasihan melihatnya...."B gi lah kerja, Ila bawa Ameera gi Al Islam... apa2 nanti Ila call b... Dun worry!'', kataku melihat kesibukkannya.... dgn menjawab outlook n cell phonenya! B mungkin x sampai hati melihat Ameera kelembikan x bermaya... hr tu dia decide untuk EL juga!...
PAgi itu breakfast x seberapa... aku menggorengkan Ameera fries...... dgn lahap dia makan.. lepas 6 fries jer dia dah bosan...Selepas pamperine supposiry dia tidak muntah tapi jam 10 pagi dia cirit plak............Selesai  memunggah barang dan kelengakpan lain kedlm kereta.. kami bertolak ke Al islam

.




Friday, May 13, 2011

Oh...Ameera! -11/5/2011

11/5/2011

Tepat jam 1235 lunch time... aku menerima kunjungan sms dari Taska Semaian Kasih.. Taska tempat AMeera dinaungkan... bukan kepalang bila mendapat tahu Ameera mengalami muntah2 .. dlm 2 kali muntah... aku ingatkan muntah biasa sahaja,,, Aku menyuruh taska ameera sms jikaannaku muntah untuk kali ke-3 dan memberikan air buah/ masak instead air  susu untuk mengelakkan muaknya! Ubt tahan muntah n angin ada di rumah... aku cuma membekalkan ubt selesema, baruk & demam sahaja!

1245 : Siap mengattended 2 org Record AF patient.....

1330 pm: Aku sempat menjamah lunch Domino Pizza yang kak Zu Pacemaker belanja di PPM room NCL. Sedaplah gak.... makan free sapa yg x suka!

1400 pm : Aku menunaikan solat zuhor..... hset ditinggalkan di office memandangkan malas nak membawanya ..... aku memasan pada Fazlina./ Humayrah supaya picked up all the incoming call....

1430: Selesai solat.... teman ku mengatakan ada bunyi sms .... wow menakutkan: Bila aku check ... Wawa, taska Ameera mengatakan bahawa Ameera muntah kali ke-3. Aku naik risau. Nasib baik aku membawa kereta hari itu memandangkan Mr Hb pergi ke Proton site HICOM Glenmarie. Terus aku memohon kebenaran pulang awal daripada Puan Norehan & Puan Mashitah.. admin exec....

14.45 : Perjalanan mengambil masa hampur 45 min dari IJN ke BCH memandangkan sedikit jam di jalan Pekeliling... Persidangan UMNO.

1530 : Tiba di taska Ameera... Anak gadis aku kelihatan sunggul , lemah sekali... bajunya kelihatan bercapuk muntah...Aku lantas mengambilnya... masukkan dalam kereta.. Sengaja aku  meletakkan air kotak junior blackcurrent di seat kereta... Ibu nak tu!..ternyata da haus sekali...

1540: Otw pulang kerumah yg hy beberapa ratus m sahaja... Ameera muntah sebaik sahaja meminum air ribena itu.....Aduhai x keruan aku yg sedang driving kereta ni....melihat buih2 muntah keluar dari mulutnya... Hati ibu mana yg tegar melihat sedemikian rupa...

1545-1735 : Aku memandikan Ameera  supaya segarkan diri.....dia menangis... mungkin kerana dirinya tidak selesa dan kemudian memberikan ubat tahan muntah... namun x berkesan dan keluar semula bersama buih2 yg lain .. tersayat aku melihatnya...Aku membuatkan air glukose blackcurrent ... ternyata Ameera tersangat haus.. NAmun apakan daya segala yg dimakan dan diminumnya akan refluks dimuntahkan semua...
Dalam duration itu Mr Hb trsangatlah perihatin menelefon & sms aku bertanyakan khabar Ameera... Muntah dia sangat teruk... dan petang itu kiranya aku rasa berbelas kali dia muntah.. ternyata dia terlalu dehidrat.... Macamana aku nak bawa dia keklinik sedangkan pakaian ku sudah berlumuran muntah dan dia tbersa tidak selesea dan selalu meminta dokong... nak mengalir air mata di buatnya... lagi2 ketika saat dipenghujung muntahnya,....................... seksa sekali... Semoga anakku tabah menghadapi zaman tumbesaran yg mencabar ini... zaman virus yg bermutasi ini! Apa yg boleh aku lakukan mendodoikan si anank keci AMeera semoga lena dan berehat disamping aku menguruskan pakaiannya  dan baranagn lain untuk dibawa ker hospital/ klinik . Munjur Mr Hb pulang awal hari itu dari site.. seawal jam 1735 Mr Hb sudah sempat mengusap dahi Ameera yg keletihan. Petang itu Mr Hb memandikan anak gadis kesayanagnnya dan memberi minuman.. namun usaha itu luluh ... makanan itu keluar semula sebagai muntah......

1945 pm- Sejurus solat maghrib kami berkunjung ke klinik Ilham... waktu itu klinik buka jam 830pm. Agak ramai pesakit yg menunggu . Ameera giliran yg k 12. Ameera muntah di kaunter pendaftaran... baju ku juga lencun.. nasib baik beralaskan tuala.. jadi tak begitu ketara! Mr Hb mengalih pandangan AMeera pada kedai HAB halaL sementara menunggu gilirannya yg agak panjang itu....Pelbagai makanan di sua... Ameera seperti fobia hendak mkn.. tkt muntah lagi...

2110- kini giliran Ameera setelah hmpir sejam setengah menunggu!Ameera masih aktif tapi dalam keadaan longlai...Dia amat peka pada rangsangan dr.... menyelak baju tatkala doc menyuakan stetoskop dengan pantas sekali.... ternyata Ameera amat dehidrat.... Menurut doc Ameera mungkin batuk...then refluks... Dr membekalkan ubt muntah cecair, PAmperine- ubat muntah suppository-as alternative jika liquid base vimit immediately dan ubt vemtolin-ventolin batuk kahak....

2130-Tetibanya di rumah Mr hb menyuaka ubt thn muntah pd ameera-liquid based. Alhamdulillah dia dapat memerimanya dan tidak refluks immediately! NAmun Ameera masih sempat melayan movie Rio-the bird carotoon version. Tidak sampai sejam dia tidur keletihan. Memandangkan malam itu aku dan Mr Hb amat lapar dan tidak sempat membeli nasi bungkus kerana anak kami terlalu keletihan, setelah itu juga aku menanakkan nasi Satu pot setengah.... Mr hb tidak meminta namun aku tahu  dia amat penat dan lapar. Apa yang aku sempat masak malam itu adalah Gulai ikan massin kentang semata-mata. Aku hidangkan pd Mr Hb... Maaflah b... ila x laratlah nak masak sayur....'. x apalah ni pun dah sedap... ternyata Hb menyejukkan kegundahan mlm itu. Licin gulai n nasi itu km kerjakan.   Kenapa aku masak gulai? ) x payah defroze ... ayam etc dlm freezer mengambil ms yg lama untuk defroze manual. TQ kat Kak TAy... dari jauh dia belikan ikan masin itu buatku! dari Sabah... harga pun mahal RM24.... yoh!!!!!!

2230: Selesai xtvt mengemas dapur n basuhan di dapur- sementara b memerhatikan Ameera... aku keletihan dan tidur disebelah Ameera! Selamat tinggal 11/5/11..















Monday, May 9, 2011

Hari pertama bekerja setelah 2 minggu mc...........

Yezza.... hujung minggu nan indah...  Hubby bawa aku gi Ekspo mami baby di MVEC.  Bukan calang calang dia mengajak aku gi Mid Valley... antara tempat yg yang sesak n sukar mendapat parking... yuhuu mungkin  Mr Hb kesian tengok aku dok melepak kat umah n berulang alik gi follow up... and lagi satu Mr Hb mesti suka tengok Ameera dok menyengih tengok gelagat di ekspo tuh!!!! Sampai MVEC dah Zuhur... maklumlah pepagi tu dok sibuk kemas rumah  & settlekan benda2  remeh.. baju.. pinggan... barangan sekolah Ameera etc.... sebelum keluar....
Setelah puas membelek hampir semua booth .. kami bertandang ke G floor Mid Valley.. melihat sekitar tempat makan yg bakal kami kunjungi... KFC, MCD semua penuh.. akhirnya kami bertandang ke Restoran Rasa MAs.... BOlehlah.... asal mengubat lapar di perut.... Selesai Solat Zuhur Di JJ,,,, singgah sat di  MVEC tadi untuk membeli keperluan lain.... Apa yg aku rembat adalah.... teats NUK Ameera, Scotts Emulsion,  Pureen, Autumz- baby nursing breast feed cover- yang bestnya banyak Goodies yg menarik dan berbaloi....TQ HB luv u so much!

On the way balik ke rumah.. AMeera tidur kepenatan.... sat  singgah sat ke Klinik Najihah di BCH. yang buka jam 6 ptg...... untuk follow up yang ke 6 bulan... yezza Alhamdulillah urine Glucose -ve, BP okies, yang paling happy baby pun ok....and kn inject 1 dose ATT. Sat tu suruh hubby singgah kedai pisang goreng... beli bekalan... hahahah malam ni malas nak masak.... Yg bestnya MR Hb rajin benor buat sambal kicap.. itulah santapan malam kami nan permai.....

Sempat gak call ibu mertuaku... menyanyikan lagu Selamat hari nenek..... hahahah lagu si cilik Ameera!

Yezza ... malas nak mengahadapi hari Ahad... Coz  a day after Isnin... hari  ni dah start kerja.... ...

Hari Ahad... ternyata Ameeran D gang bangun lambat... samapiler matahari menegak .. itupun setelah aku selesai mengemas bilik jahitan yg mula bersarang tuh... menanak 2 pot nasi, masak lemak nangka muda, ayam masak kicap n sambal belacan versi aku sendiri.... haha...

Nak tahu version sambal belacan aku... meh kita share yerk!!!

Mula2  goreng belacan & bawang putih.... Tumbuk chili cabai -ikut suka ammountnya-> Bila chili dah lumat masukkan bawang putih dan tumbuk lumat- tambah gula sikit- untuk elak pedah yg melampau....Lepas tuh bila dah ok semuanya perahkan lumau kasturi.. tang ni aku suka letak banyak sikit sampai naik berair sambal tuh------- nak nampak cantik lagi masukkan bawang potong dadu n tomato potong dadu n petai potong dadu.... hahahah gaulkan n makan dengan nasi!  sambal ni boleh mengundang sinusitis... hahahahahah  cubalah yerk.. gambar memang x telatin nak ambil sebab dah licin.. hahahaha

Dah kenyang sangat makan- sampai nak terlelap mata..

Petang tu gi pasar mlm BCH.... yuhuuu beli tau fufa, yong taufu, jagung manis, keropok lekor, char kuew teow!!!! sayur , tulang lembu, n separuh ayam... huhuhu....... Thats is our dinner!!!!!!!!!!!!!!

Saturday, May 7, 2011

Selamat Hari Ibu...



Selamat Hari Ibu................. Tq kepada rakan taulan yang tidak jemu mengirimkan SMS hari ibu... Terhharu sungguh menerima ucapan dari kawan2 sekalian... 
Antara ucapan yg aku terima:-
- Selamat Hari Ibu-
-Selamat Menyambut HAri Ibu,  Semoga kita menjadi ibu yang terbaik untuk anak- 
-Ya Allah , wanita yang membaca sms ini adalah seorg ibu yg cantik, kuat, sabar dan saya menyayanginya. KAu tingkatkanlah kehidupan dan rezeki yang berkat , Kau rahmatilah setiap langkahnya dalam mencari rezeki keluarganya.KAu bersihkanlah hatinya .. Kau kuatkanlah imannya,, Kau peliharakanla dia dari fitnah ... Amin Ya Rabbil Al Ameen. Selamat HAri Ibu...
etc...


Apa yang aku azamkan buat anak-anaku...Semoga membesar dengan penuh kasih sayang dan iman... 
Buat taulan ibu diluar sana n bakal ibu.... semoga hari ini & hari mendatang adalah yg terbaik buat kita... Mendidik anak dengan ke azaman yg membara dan penuh kasih sayang....dengan Izin Allah. AMeen


 

Friday, May 6, 2011

Anak lelaki vs perempuan....

Rezeki Allah yang turunkan... Ameen!
Pada aku setiap yg Allah bagi adalah berkah dan wajib kita syukuri kerna setiapnya telah tertulis  dan tersurat.

Anak lelaki n perempuan tak payahlah dibezakan.... yg penting sempuna fizikal, akal  dan dapat berbakti pada tuntutan agama, ibu bapa, masyarakat dan diri sendiri! MAri kita teliti hadis di bawah ni:

Kategori : AKIDAH Akhlak  
Tajuk :
Memberikan Nama Yang Baik
Hadith :
Daripada Ibnu Abbas r.a katanya, sabda Rasulullah s.a.w:”Tanggungjawab bapa kepada anaknya ialah memberikan nama yang baik dan memperelokkan adabnya.”

 
Riwayat al-Baihaqi
 
 
Huraian
1. Nama umpama doa ibu bapa kepada anak-anak kerana ia boleh memberikan kesan psikologi kepada orang yang dipanggil.
2. Rasulullah SAW amat mengambil berat tentang penggunaan nama sehinggakan apabila baginda berjumpa dengan para sahabat yang mempunyai nama yang kurang baik, baginda akan segera menukarkannya dengan nama yang baik.
3. Seseorang yang mempunyai nama yang baik dan faham tentang makna nama nya sewajarnya merasa malu untuk melakukan perbuatan yang buruk yang tidak sesuai dengan namanya. Contohnya orang yang bernama Muhammad sewajarnya merasa malu untuk melakukan perbuatan yang terkutuk memandangkan maksud namanya ialah insan yang terpuji. Begitulah sepatutnya.
4. Oleh itu disarankan agar para ibu bapa berhati-hati memilih nama untuk anak-anak agar terserlah peribadi yang mulia di sebalik maksud nama yang tersurat.


Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Kategori : AKIDAH Akhlak  
Tajuk :
Kewajipan Berlaku Adil Terhadap Anak-anak
Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Takutlah akan Allah dan berlaku adillah terhadap anak-anakmu. ”
 
Riwayat al-Bukhari dan Muslim
 
 
Huraian
i) Anak-anak adalah amanah Allah S.W.T yang telah diserahkan kepada ibubapa untuk dijaga dan dipelihara dengan membimbing mereka ke arah kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat.
ii) Membeza-bezakan anak adalah faktor yang boleh merosakkan peribadi dan jiwa mereka kerana akan timbul perasaan hasad dengki hingga membuatkan mereka sering bergaduh dan hilang rasa kasih sayang sesama sendiri.
iii) Sewajarnya ibubapa menyamakan layanan antara anak-anak tanpa mengira lelaki atau perempuan, sempurna atau cacat, cantik atau tidak kerana semua perkara dari segi pakaian, makanan, pemberian, kasih-sayang dan sebagainya adalah hak mereka yang mesti dipenuhi dan diberi sama rata apatah lagi hubungan antara ibubapa dan anak adalah hubungan yang bersifat kewajipan dan tanggungjawab.
iv) Sesungguhnya ibubapa yang berlaku adil akan diberkan ganjaran syurga di akhirat kelak sebagaimana yang tersebut dalam hadith Rasulullah s.a.w, maksudnya:” Sesiapa yang mempunyai anak perempuan, kemudian tidak dihinakan dan tidak mengutamakan anak lelaki dari anak perempuan, nescaya dia dimasukkan Allah ke dalam syurga.” (Abu Daud & Hakim)
Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

 Inilah yg kita wajib tunaikan sebagai ibu bapa

 Al kisahnya..... aku ada 8 beradik... Abang long & kak Long aku meninggal dari kecil lagi,,,, yup!!! nak dijadikan cerita kami 6 beradik yg terdiri dari 5 girls & sorg boy.... Hoho yg pasti aku bukan favourite mak dan abah meskipun aku yg bongsu... kerana 1) aku x manja.. suka berdikari 2) keras kepala sikit.... tapi keras-2 kepala aku .. aku x suka susahkan depa n aku hormati depa....

Abah aku paling suka kakak atas aku n abang tunggal aku... hahhahah aku x kesah pun....tapi dalam diam aku geram gak n paling bersungguh2 sampai ke menara gading... yg lain takaat dip n STPM jer!... abah paling mengharapkan kakak atas aku supaya cemerlang dalam SPM 1996. Bila akak dapat pangkat 2 abah frust gila... tulah manjakan lebih2.... bila diminta duit cuci gambo di bagi jer... yg aku ni nak bl buku n nak exam disuruhnya tolong menyawit.... berperarng lah gak! hahhahah macam double stabdard kan... x kisahlah past is past!!! Mak aku ok... dialah yg suka psiko aku!! Luv u mak!!

Tahun pertama aku di UM  .... 28/11/2001... mak aku meninggalkan aku selamanya.... sedih x keruan... x ada lagi pemberi mutlak inspirasi aku..... Aku menangis dari LRT  universiti sampai ler ke rumah..... naik bus n taxi.... malas nak cita lebih3 nanti bergenang air mata aku!

Lepas arwah mak x ada, abah kata aku bukan tanggungannya lagi............... apa pendapat korang? aku tengah belajar ni... so ihsan aku hanya pada PTPTN.... yooo sejak dari tu... selama hampir 3 tahun x sapa call aku, melawat aku.... tanya khabar aku.... apa perasaan aku? ahhahahhahahahahahahahahahahhahahahahahah
sebab tu aku kebal sekarang............... tapi aku still lagi hormat n blk kg macam biasa.... cuma makin lama makin kelat................ smpi sekarang!...... sebab tu suka duk umah mertua kau... happy!

Aku bukan sebatang kara kat dunia ni... tapi yg ambil kisah cuma kakak atas aku and suami aku jer...... Aku kenal suami aku lama ... iaitu 10 tahun sebelum kami diijab kabulkan.....

Positifnya.... aku xkan layan anak aku macam tu....! 

Yooo lari plak... act nak cerita.... anak buah aku ada  24 org... Kakak no 2 aku ada 6 girls, Kak 3 aku ada 2 girls, 4 boys, Abang no 2 aku ada 2 boys 2 girls, Kak No 4 aku ada4 boys dan kak No 5 aku ada 2 girls 2 boys... aku baru ada Si kakak and baby... x tahu apa jantina baby coz dia kerap mengiring masa scan...  xkisah ler asal sihat walafiat n sempurna akal........ 
Sesetengah org kisah kl anak semua girl or boys,, sbb x ada kombinasi..... Aku dah ty Mr Hubby.. nsb baik dia ok kl anak semua boy/ girl......... Alhamdulillah... Love u so much!











Doa ringkas lepas solat

Doa ringkas selepas solat



Maksudnya:


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya.

Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman.

Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil.

Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik.

Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia.

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka.

Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.

Makan2 Royale Chulan.....

Mummmy......Yummy!!!!!!!!!!!... 

Yoooo.... aku discharge jam 11 pagi dr Al Islam 30/4/2011  lepas.... terus aku menapak ke Restaurant Warisan Cafe  The Royale Chulan.... Parking byk kosong.... then 1st hour RM15.... tapi sebab ada event dapat flatt rate.. RM8...jer!

Act ni majlis keramaian department aku.. w/pun begitu.... hanya 50% jer yg datang.. ,lokasi ni boss aku yg pilih.. tapi dia pun x muncul... ,,, yeeha!!!! ......... 

makan tetap makan... skit2 pun kn makan... yerlah.... bosan duk wad makan makanan yg dah sejuk... 

Aku x ada masa sgt nak beli hadiah untuk tukar2 ni.. so sempat jer aku bl kat Guardian Jalan Raja Abdullah... berupa supplement .. common Vit C... rasanya semua org guna yg nih..... aahahahahah... 

Mr Hb n Ameera amat tertarik dengan Sharkfin soup tu.... depa suruh Aku buat... nak kena rujuk ni kat Myresepi and etc web..... duhahi.... nanti ler.....

Dalam cabutan adiah ni... Norfazlina,,, si abu Aisyah yg dapat vitamin c 500mg 180 tablets....hahahaha aku pula dapat hadiah dari kak Mashitah Mat Amin....berupa set mangkuk tembikar kutlery... memg cantik... smpei rumah jer terus basuh n guna.......... TQ all... hari tu wpun msih batuk aku kn dengan jayanya.........

Balik tu Mr Hb ajak singgah ke Sogo..., parking penuh... so park dkt bangunan cimbb tu... Flat rate RM 6...kebetulan ada sales... nak beli kasut katanya.... yeeha... x jumpa lagi kasut yg dia nak....hari ni lah gi cari lagi.....




Ye ye balik kg.... byk buahh tempatan nih!!!

Yupppoooo..... last week  a day after discharged aku terus balik kg.. duk umah mertua aku.. Act rumah mak bapak aku x jauh.. tapi sedih argh nak cita.... aku bertandang kat umah kakak aku jer....

Hmmm macam2 buah ada.... buah limau bali, durian, jambu air, mempelam, kuini, kedondong... semua mak mertua aku dah siap petikkan.. tinggal angkut jer,,,Kl ikutkan aku,penuh bonet keta,,,,,

Sempat gak wat majlis birthday Ameera yg ke 2 tahun... walaupun dah overdue sebulan... Sampi batu pahat jer terus bertandang ker gerai makan tepi jalan kat Taman Sri Sulong... lapo banget...Kat situ hubby order soto ayam 2, n mee goreng mamak...air limau suam 2... baru RM8.50... murah giler kan....!!!

Lepas tuh terus menapak ke Secret Resepi Jalan Rugayah.... tempat dia terlindung sikit ler dek banner kedai lain... bagi aku yg jarang pergilah....sesampai jer kek yg kami nak dah habis.... yuhuuuuuuuuuuuuuu... last2 gi kfc n kedai kek kat Bukit pasir jer.......tapau wat bbalik umah nenek n tuk... suh atuk bacakan doa selamat buat Ameera...

Seronok betul Ameera........

Esok harinya kami pulang ke KL ... meskipun aku mc smpi Jumaat.. tapi b still lagi kerja esok harinya?... aku nak stay kg? hoooooooohooooo memng tidak ler...aku lebih suka duk bawah ketiak Mr Hb... kah2kah2!!!

Apa aku nak buat hr ni?

Hmm setelah aku teliti hadis Janganlah kau marah!!! bagai satu peringatan buat aku... aku berazam untuk mengawal ketidakpuasan/kemarahan yg bertandang terutamanya pada sosial office dan........ ni biarlah rahsia!!!
Aku yakin .. aku boleh.... Kat umah , Mr Hb n Ameera n baby sellau support aku jadi lebih happy n ceria.. so dapat lupakan benda yg menaikkan kemarahan yg memberi kesan pada kehidupan ku... Aku yakin setiap yg berlaku ada hikmah n balasannya..... biarkan  depa dengan labu-labinya... kebenaran akan terserla jua nanti....

Yooo... ingatkan nak gi pameran Mommy & baby di MVEC hari ni.... kl ler Mr Hb ok n x penat... kl x duk umah or g yg dekat2 jer....

Apa menu aku pagi ni erk?
Kebetulan weekend nih.... aku bgn terawal dari semalam... 5 pagi lagi dah sedar.... yup... lepas solat ni yg menaip...!!! aku bercadang nak buat mee goreng mamak x pedas....yolah anak N h b aku x mkn pedas.... so aku buat asing or buat cili potong jer.... mrnggigit cili  dah jadi hobi n rutin aku....

Aku x tahuler macammana korag masak mee goreng mamak... pada aku tibai jer....Kl ikut cara aku memg lari sikit or x sama... hahahhahaahah!!!!

Bumbunya... bawang putih, merah - ditumbuk-tumis then masukkan cili giling , ikut suka.. nak pedas banyak ler....dalam kes aku... bagi sesudu cawan teh jer..... bila dah garing sikit masukkan sikit garam n sos tiram... gaul rata then masukkan ayam/ daging ... tambah air sikit jer supaya ayam./daging atdi boleh empuk... once empuk n air kering sikit letak kicap... x kisah ler kicap apa... apa yg ada kat umah tulah  aku masukkan.... bila  dah gaul rata n mendidih baru aku masukkan mee kuning yg dah di basuh seketika....gaul rata... biarkan garing sat ... then uat ruang sikit untuk pecahkan telur.... biarkan telur kering sikit then baru gaul rata dalam mee... masukkan udang / sotong /....dah msk cikit baru masukkan sayur sawi...Org rumahh aku kurang sikit makan tauge n letak tauhu potong dalam meee... so aku skip part tu....  last sekali baru kletak daun bawang sikit.............. simple jer kan....Rasa? asalkan kan org umah aku ok... aku ok jer................. nak kata sedap .. huuuuu kesian nkorg x dapat nak rasa... 

kl ada resepi yg lebih bagus... ble share dengan aku yerk.... To cherrrrrrrrrrr




Jangan Kamu Marah!

Kategori : AKIDAH Akhlak  
Tajuk :
Jangan Kamu Marah!
Hadith :
Daripada Abu Hurairah r.a bahawa seorang lelaki telah berkata kepada nabi SAW yang maksudnya:” Berwasiatlah kepada ku.” Sabda Rasulullah SAW: “Jangan kamu marah.” Maka lelaki itu mengulangi kata-katanya berulang kali. Sabda Rasulullah SAW:” Jangan kamu marah..”
 
(al-Bukhari)
 
 
Huraian
Hasan al-Basri pernah berkata: Empat perkara jika sesiapa memilikinya maka Allah memeliharanya daripada syaitan dan mengharamkan ke atasnya api neraka: (iaitu) Sesiapa yang mampu mengawal dirinya ketika dalam keghairahan, ketakutan, syahwat dan kemarahan.” Sesungguhnya kemarahan akan mengumpulkan segala keburukan. Reaksi seorang yang sedang marah dapat dilihat pada wajah dan anggota badannya seperti warna mukanya bertukar merah, urat-urat lehernya menegang, tubuh badan seakan-akan menggigil kerana geram, suara menjadi nyaring manakala lidah mula mengeluarkan perkataan yang buruk sama ada mengutuk atau mengeji. Ada kemungkinan patah-patah perkataan itu berupa penghinaan atau yang seumpama dengannya yang haram diucapkan termasuklah menuduh orang lain sebagai kafir dan lai-lain. Selain itu, seseorang itu juga akan melakukan perbuatan yang di luar kawalannya sendiri seperti memukul, menumbuk, menampar dan sebagainya. Semua ini berkemungkinan akan mendorong kepada perbuatan yang menyakitkan orang lain yang akhirnya mewujudkan permusuhan dan kebencian di antara satu sama lain. Justeru walaupun sifat marah adalah sifat semula jadi manusia namun sebagai seorang Muslim kita hendaklah berusaha untuk menjauhkan diri daripada segala sebab yang menyebabkan kemarahan.
Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Yup.. hadis ni sesuai untuk aku yg selalu tension dgn bos aku.... !!  Hmmm aku akn belajar mengawal diri... Ya Allah tambbahkan lah kesabaran didadaku... Ameen! Aku akan applykan dalam hidup hariannku!!! Supaya aku lebih tawadduk!

Bertimbang Rasa Dengan Orang Bawahan

NI aku tujukan buat semua majikan... terutamanya boss aku... n untuk semua bakal majikan / org atasan.... Kategori : AKIDAH Akhlak  
Tajuk :
Bertimbang Rasa Dengan Orang Bawahan
Hadith :
Diriwayatkan daripada Abu Dzar r.a : “ Aku mencerca seseorang dengan memanggil ibunya dengan sapaan yang buruk. Nabi Muhammad SAW bersabda kepada ku :” Ya Abu Dzar! Apakah kau mencaci maki seseorang dengan menyeru ibunya dengan sapaan yang buruk? Dalam diri mu masih tertinggal sifat-sifat Jahiliah. Pembantu-pembantu mu adalah juga saudara-saudara mu dan Allah menempatkan mereka di bawah perintah mu. Maka sesiapapun yang saudaranya di bawah perintahnya harus diberi makanan yang sama dengan yang ia makan dan diberi pakaian yang sama dengan yang ia pakai. Jangan suruh mereka mengerjakan pekerjaan di luar kemampuannya dan apabila kamu terpaksa melakukannya, bantulah mereka.”
 
(al-Bukhari)
 
 
Huraian
Komunikasi dua hala seharusnya berlaku antara majikan dan orang bawahan. Seseorang majikan atau pun ketua tidak seharusnya mempunyai sikap angkuh pada kedudukan atau jawatan yang disandangnya. Sikap ‘egoist’ akan menyebabkan seseorang majikan itu tidak dapat bekerjasama dengan orang bawahan sehingga menerbitkan perasaan dendam dan benci mereka terhadap ketua. Seharusnya seorang ketua mestilah menghargai setiap usaha yang dilakukan oleh pekerjanya, biarpun betapa kecil kerja tersebut atau ianya belum mencapai piawaian yang dikehendakinya kerana tanpa usaha yang dilakukan oleh orang bawahan mustahil seorang ketua dapat mencapai tahap kecemerlangan. Justeru jangan menganggap orang bawahan sebagai hamba dan hendaklah menghormati maruahnya sebagai seorang manusia seterusnya memberikan penghargaan seadil-adilnya tanpa adanya sifat pilih kasih.
Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Bila aku mc....

Bayangkan aku mc 2 minggu kat umah...... macamana kerja aku?... apa depa kata tentang aku? ahhahah pedulikan semua tuh... bkn suka2 aku nak mc nih.... Specialist yg suruh..... sebab condition aku yg teruk sgt.... setakat demam biasa, cirit, sakit kepala.. aku msih boleh menerjahkan kaki ke office walaupun lambat sikit...

yuppy!!! office call aku... bertanyakan pasal data yg prepare sejak tahun lepas.... mana ler aku nak ingat semua lokasi...clean data dalam dekstop aku...byk sgt file..Kl setakat call aku pagi or a day sebelum... boleh ler aku bertandang ke office... even aku mc kat rumah.. aku still lagi f up ke al islam kg baru.. so bolehlah aku singgah... ni kl call jam 518pm... over office hour.. x ker membosankan....yeeeha....ni esok pagi nak present ptg baru nak data tambahan... sellau macam tuh.... gila x gila....... kerja aku dah macam pelarian... kena siapkan apa words depa... sedangkan yg lain tu mrelambak.....patut ker?
yg aku hairannya waktu aku ada kat office dulu byk dah aku ty depa... ada masalah x untuk presentation....? data ok x? senyap semuanya... siap aku cakap lagi.. jgnlah wat last minit....baik wat siap2....kl ada benda yg musykil nanti kita analyse lagi.... dapatkan data tambahan....

Aku dah kerja kat dpmt ni dalam 5 tahun.... apa yg aku ada? dada aku pun x selera nak menjawab................apa yg aku doakan agar boss aku terbuka hati jaga kebajikan kita org... dari semua segi,,, bukan sekadar cakap.. tapi buktikan!

Adios.... 








Thursday, May 5, 2011

Yup.. hari terakhir ber mc di rumah...

yoooo.......jumaat nan permai......awal pagi lagi aku dah bangun.... tengok Mr Hb n Ameera tidur nyenyak .. jealous gak... tp nak wat cam ner... mata dah segar..... 

Lambat lagi nak subuh.... yup!!! g tenggekkan air,,,, n basuh baju dulu... alahai pakai mesin pun..... 2 hari x basuh... 7 kg mesin nih sendat plak..... yeeeha... planned hari ni nak basuh cadar n semua toto.... last basuh rasanya 3 minggu lepas... yis mlsnyer aku nih...... mesti penuh pagar  pagar rumah aku kerjakan nanti.... hahahhah

hmmmm.... lepas solat suboh.. baru tergerak nak iron baju Mr Hb... yup.. hari ni aku ironkan dia baju hijau lumjut pekat berjalur itam n coklat..... biasalah..seluar dia mesti hitam......

Sempat gak goreng fries and milo untuk Mr Hb....& rebus ketupat segera untuk ameera.....Ayam tu defroze dululer..... siang sikit baru aku sup kan....

Seawal jam 730 am Ameera dah bangun... Mr Hb plak bertolak ke office.... Punya excited ameera x mau mandi.. dok belek nursery rhymes di you tube...................  sempatlah jugak aku embedded kan dlm blog nih....

Siap mengesup ayam.... aku hulurkan soto ceria buat ameera.......... yup... byk gak dia mkn..... then tolong aku sidai baju n toto.... dia dak ler menyidai baju.... cuma menyidai atas kereta mainannya jer............... smbil nyanyi lagu ayah.. bubu...Act lagu tu.. lagu ayah dan ibu... ayah dan ibu.... ada aku embeded dalam blog ni... suka benor dia....Act lg ni Mr Hb nyanyikan untuk dia on driving otw ke kg..... x sgka sng dia ikut..... Jam 1 jer dia dah lepak.... n tidor................

Apa  menu aku ptg ni yerk?
Woooo dalam merancang menu petang ni untuk dinner... rasanya aku masak sup ikan merah with black fungus,... n sayur sawi jepun... tumis jer kot....simple x?.... 

yeeha... kl nak makan yg bukan2 tuh... weekend jer lah..... 

Yezza...... Mr Hb sempat dowloadkan aku cerita Islamic Indonesia..... Mirhab Cinta.... Ada prngajaran yg baik pd aku.... Yerlah seorg pelajar pesantren yg telah difitnah mencuri kemudian di keluarkan tanpa hormat dan digondolkan kepalanya....biasanya mk bapak golongan macam ni terima bulat2 apa yg pak kiyai cakap.. tanpa usul periksa yg mendalam... liku2 perjalanan Syamsul HAdi ni memang agak memilukan....namun ada hikmah disebalik kejadian.... Dia pernah cuba mencuri kemudian dibelasah n dipenjarakan.... berjumpa dgn geng penjara yg memberi inspirasi yg diguna baik oleh beliau..... Setelah di jamin oleh adiknya... di melarikan diri,...namun kebuntuan menimpanya... yerlah pelarian mana ada duit x?.... dia menggunakan inspirasi menyeluk saku ..... secara  kerasan....namun dia tidak lupa menyimpan dan mencatatkan alamat semua domplet yg dicuri serta ammountnya untuk dikembalikan setelah semuanya ok nanti................. yuhuuuuu nak tahu lanjutnya... mls plak nak menaip... dptkan cerita ni terk...
Moral yg aku dapat simpulkan disini.......1) Jangan memfitnah org, Allah itu Maha Adil. 2)Nak menjatuhkan hukuman mestilah selidik dulu... jgn membabi buta. 3) Buat baik di balas baik .4) setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya....

Yuhu  x sabo nak tunggu seterusnya yg Bakal Mr Hb download............... tunggu!!!!!!!!!!!!!!!!!







Merawat demam, selesema dan batuk anak!

Risau gak tengok anak demam , batuk n selesema ... dan makan ubt moden.. yuerlah kl sebulan 2x demam x ker mkn ubt jer.... nak try petua bawa ni.... td br search... Insy.. aku nak apply pada Ameera n adiknya nanti..


Jom kita tengok...
  • Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun masa ibu jadi cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.
  • Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali Nasa ada selsema, alhamdulillah maksimum pun 3 hari.
  • Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. 
  • Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.
  • Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.
Kalau orang dulu, demam, batuk dan selsema tak bagi mandi....jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk. Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi :) Even doktor turut pesan, jika anak demam ...pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap .... 
Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susuibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. Maka buat ibu baru....jangan panik. Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan.



Ayatul Qursi

Zikir Munajat

Asma' Al Husna

nasyid

Doa kanak-kanak

Alif Ba Ta

Bangun tidur

Tanya sama pokok

Burung kakak tua

Rasa Sayang

Enjit-enjit semut

Ayah dan ibu

123

ABC song

Colour & shape

one two three

The butterfly colour song

Phonics song 2

Phonic song

Hush little baby

Clap your hand

Humpty Dumpty

Alphabet song

If you re happy & u know it!

Barney & Mother Goose

Barney... song

Hikayat Sang Kancil dan Sang Monyet

Singa Yang Haloba

Budi baik di balas baik

Telur Sebiji Riuh Sekampung

Gagak Yang Bijak

Arnab dab Kura-kura

Sang Kancil Yang Bijaksana

Sang Kancil

Siapa James Watt?

James Watt

19 January 1736 - 25 Agustus 1819
Mesin Uap
James Watt (19 January 1736 - 25 Agustus 1819) adalah penemu yang mengembangkan mesin uap yang menjadi dasar dari Revolusi Industri. James Watt lahir pada tanggal 19 Januari, 1736 di Greenock, satu kota pelabuhan laut di Firth Clyde, Skotlandia. Ayahnya adalah pemilik kapal dan kontraktor, sedangkan ibunya, Agnes Muirhead, datang dari keluarga terhormat dan berpendidikan. Watt bersekolah secara tak teratur tetapi dan lebih banyak mendapat pendidikan di rumah oleh ibunya. Dia menunjukkan ketangkasan yang luar biasa dan bakat untuk ilmu pasti seperti matematika, walaupun bahasa Latin dan Yunani tidak menggerakkan hatinya, dia menyukai legenda.......

Sayang Menyayangi

Kategori : AKIDAH Akhlak  
Tajuk :
Sayang Menyayangi
Hadith :
Diriwayatkan daripada Anas r.a: “ Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: ” Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.”
 
(al-Bukhari)
 
 
Huraian
Adakah kita saling sayang menyayangi sesama kita? Adakah kita sentiasa mendoakan kesejahteraan dunia dan akhirat kepada seluruh orang mukmin. Adakah kita sayangkan saudara kita sepertimana kita sayangi diri kita sendiri? Adakah kita tidak mahu melihat saudara kita menderita sepertimana kita sendiri tidak mahu hidup menderita? Tepuk dada tanya iman kerana kesempurnaan iman itu dikaitkan dengan sifat saling sayang menyayangi. Rasa bersama dan menyatakannya melalui ungkapan dan reaksi gerak badan memang diajarkan oleh Rasulullah SAW. Contohnya memberikan hadiah walaupun kecil dan sentiasa berterima kasih, ziarah-menziarahi selain berkongsi suka-duka dan bertakziah atau bersimpati apabila ditimpa malapetaka. Kita tidak perlu meraikan Valentine Day semata-mata untuk menyatakan rasa kasih kita pada seseorang kerana Islam menggalakkan umatnya agar kasih-mengasihi sesama sendiri sepanjang waktu dan bukannya menetapkan pada hari-hari tertentu atau berkala. Bahkan jika kita tidak bertegur sapa sesama saudara Islam selama tiga hari berturut-turut, hukumnya telah menjadi haram. Justeru budaya Islam sendiri sudah terbukti jauh lebih baik. Berkasih sayang dalam Islam tidak terhad kepada golongan tertentu sebaliknya meliputi semua pihak dengan keutamaannya diberikan kepada ibu bapa, suami isteri, keluarga, saudara Muslim dan akhirnya seluruh manusia.

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Kenapa panda?

yoooo....  baru 2 hari lepas aku buka blog nih... si cilik ameera amat kukuh memerhatikan wall paper yg bakal aku papparkan.... ibu panda... comel bu!....
yup.... yuhuuu.... sesuai gak..... nzampak kiut pnda ni di mata kami.... yeehaaaaaaaaaa................. itulah panda yg menghiasi ruangan wall kami.....

Dinner yg humble lgi....

Di penghujung mc ni... banyak masa  di rumah.... melayan telatah ameera... buat sepah kat umah....
pepagi lagi aku dah siapkan kuew teow goreng.. karang bangun sicilik ni nak minta makan... mana sempat nak prepare dalam seminit...
Pepagi hari dia dah meragam... mungkin x selesa hidung selesema.... breakfast pun sikit jer.... jeli lychee yg aku buat cuma dibelek2 jer..... menyusu jer byk............. ibu nak susu!!!!!!

se awal jam 1130 dia dah tidur... awal sgt.... then jam 1 dia bgn minta susu.... lunch tu tengok selera dia x bgs... aku buatkan air sirap kurg manis... nampak ler merahnya menarik... manis buah...dan gorengkan frennch fries... pun sikit dijamahnya.... cian anak ibu.... suam badannya!!! lantas aku membiarkan dia main air .... mandikanny!!!
pun msh lincah.... dgn lagu teman setia astro ceria.... ultramaan,,, n barney....macam 2 gaya di buatnya.......

jam 6 ptg... baru bergegas nak prepare dinner.... menu biasa... nasi putih... bawal 3 rasa & lemak pucuk ubi....
sibuk aku memasak... sibuk juga si anak dara nak tolong... .... yuhuuu... aku bg jer lesung batu kat dia... hehe hsl nyer memacam ditumbuk..... daun ubi.... kulit bwg.. etc... x per lah nak asal happy.....bila dia dah bosan menumbuk.... bububu.... aku biarkan seketika dia main air dlm bilik air.. sebelum memandikannya.......risau gak.... aku buka luas pintu bilik air agar boleh perhatikannya..........dan kerap memangill nam,anya....

hr ni mr hubby pulang lebih awal dr biasa.... jam 715 pm dah terpacak di pagar rumah..... ameera dgn girang... ye ye ayah balik.... sedangkan badannya masih lagi bertuala.... awas telinganya...

selesai solat maghrib... kami makan bersama....berselera nmpaknya ameera... lapaR sgt lah tuh....
yup.... dia kembali ceria bersama ayahnya.......yg sejak dari pagi tadi... Bu ayah mana bu?.. ayah kerja sayang!!!!  

Ameera & Barney.....

Ameera obses betul dengan Barney.... mungkin pendedahan  dr taska....

Satu hr tuh,.. Mr Hb bw Ameera bl CD... aduhai... di gengam cd Barney ....Mr Hb.. kl pasal education dia on jer..... sejak tu detik permulaan kami th Ameera obses pd Barney.... dibukanya 24 jam pd weekend sampai ler aku n hubby hafal semua lagu Barney.... 

I luv u... u love me.. we are happy family... with a big kiss & huge from me to u... Wont u say u love me toooo...

I luv u .. u love me... we are best friend like friend should be... with a big kiss & huge from me to u... Wont u say u love me toooo...

x byk koleksi yg Ameera ada,,, antaranya.... Zoo Musical... Shape & Colour & Rhyme meet aunty Goose!!!

Mr hubby belikan patung barney with musical.... kehulu hilir dibawanya....

Itu lah si cilik Ameera... she is a little robot... iu ler gaya dia..

..

KLinik yg kerap Ameera Kunjungi...

Tengok Ameera membesar.. rasa bahagia sekali..... cuma kada ng2 dtg sakitnya dmam batuknya, muntahnya.. aku n Mr HB naik x keruan...
di kawasan perumahan ni... ada beberapa klinik panel Micares n ING yg sering Ameera kunjungi....

1) klinik Amar- BCH-Dr Ramzi- naik muak rasanya dgn Ameera... haha.. kat situ yg ok ambil nebulizer untuk gurl jer.. konsultasi  pun ok.. cuma ubt x serasi sgt....
2).Klinik Ilham- BTP- Dr Ilham- wow kl menunggu giliran memang lama... tp konsultasi memg ok... ubt pun standard Al Islam... n berkesan untuk Ameera!
3)KLinik Wong & Singh- Jln Ipoh.... ni bila kecemasan jer coz buka 24 jam...
4) Klinik Kita Wangsa Maju- Dr Hisyam- Doc ni ok.... masa preggy Ameera dia yg konsult aku- Ameera dtg sini ms muka dia ruam teruk -umur dlm 3 bln...
5) Hospital Selayang- tempat ameera di lahirkan - usia 8 bulan kn dmam teruk- tunggu kat Emergency dpt  main lama- frust gila.
6)Hospital Pakar Damansara- Dato' Dr Azizi-Dr ni mmg bagus- Ameera masuk ward Dec 2009, cause acute resp. infection.... hari ke 4 dah ble kuar....Alhamdulillah...
7) Hospial pakar Al Islam- ni atas recommend kawan aku... ok beb! kn ada GL lah... kl cash mahal jugak ler.. tp anak punya pasal.... on jer... kn thn poket.... ni yg selalu Ameera kunjungi la ni....